Historia

Nyt käynnistyy kolmas erä DB-historiaa – entiset frisbeegolfyrittäjät muistelevat DiscBustersin vaiheita

 

Sinivuokko
DiscBusters-perustaja Santeri Artola tekemässä frisbeegolfin esittelypistettä kuntalaistapahtumassa Vihdissä vuonna 2016.

DiscBusters ry:n perustaneet Roope Määttä ja Santeri Artola (kuvassa) rakensivat ensimmäisen DiscBustersinsa jo ollessaan peruskoulun yhdeksännellä luokalla vuonna 2014. DB:stä tuli miesten yrittäjyyskurssin luomus, frisbeegolfohjauksia tarjonnut firma, joka jatkoi toimintaansa kevytyrityksenä vielä Määtän ja Artolan lukioajan.

Ensimmäinen DiscBusters, joka syntyi vuonna 2014 herätti kiinnostusta ihmisissä ja saattoi frisbeegolfin pariin lukuisia uusia harrastajia. DB toi jo perustamisvuotenaan ensimmäiset säännöllisesti pidetyt frisbeegolfohjaukset Kirkkonummen Veikkolaan, jossa nykyinen seurakin vaikuttaa.

­– Eniten meiltä ohjauksia tilasivat veikkolalaiset, jotka varmasti olivat innostuneet toiminnastamme ja halusivat tukea sitä, ehkä olivat myös vähän kiinnostuneita lajista, naurahtaa DiscBustersin toinen perustajajäsen Artola.

– Pääasiassa vedettiin ihan perusvalmennuksia, joissa ihmisille tarjottiin hyvä ympäristö lajiin tutustumiseen. Myös lasten synttäritapahtumiin sekä työ- ja polttariporukoille olemme räätälöineet ja toteuttaneet aikoinaan ohjauksia.

DiscBustersin toinen tuleminen menestyksekkään alkutaipaleen jälkeen tapahtui vuonna 2016, jolloin jatkettiin siitä, mihin oli yrittäjyyskurssin kovan työn tuloksena päästy. DB sai tuolloin loistavia yhteistyökumppaneita, joiden avulla oli mahdollista jatkaa toimintaa ja tehdä sitä kevyemmillä kierroksilla, kuitenkin edelleen samalla päätavoitteella, joka oli nostaa frisbeegolfin profiilia helppona ja kannustavana tapana liikkua.

– Yritys-DiscBustersin kanssa koettiin, opittiin ja tehtiin monenlaista. Mieleenpainuvimpia ohjauksia olivat varmasti yhdysvaltalaisille opettajille ja muille sikäläisille koulutyöntekijöille vedetyt valmennussessiot, muistelee Artola.

– Eikä edes aina saatu tilausten yhteydessä selkeää informaatiota, kuinka isoja nämä suurehkot opettajaryhmät olisivat. Aina selvittiin kuitenkin maaliin saakka, uskallettiin tehdä ja toteuttaa DiscBusters-hengessä hyvät ohjaukset ja pohjoisamerikkalaiset lähtivät aina hymy korvissa seuraaviin kohteisiinsa, kertoo keskusteluun liittynyt Artolan entinen liikekumppani Määttä.

DiscBustersin toinen kierros kevytyrityksenä jatkui niin kauan kuin ajankäytöllisesti oli mahdollista. Ylioppilaskirjoitukset, armeija, jatko-opiskelut sekä muut velvoitteet painoivat lopulta DB:n talviunille ja Määttä & Artola -kaksikon oli aika keskittyä muuhun.

Vuoden 2020 toukokuussa eletään poikkeuksellisia aikoja, kun koronaviruksen aiheuttama Covid-19 -pandemia on saanut koko maapallon polvilleen. Frisbeegolf on ollut yksi harvoista urheilulajeista, joita on mahdollista harrastaa. Samanaikaisesti kolmas DiscBusters on laskeutumassa sekavaan maailmaan, tällä kertaa frisbeegolfseurana. 

– Mietittiin Santerin kanssa, miten saataisiin oma osaaminen esimerkiksi frisbeegolfvalmennusten osalta takaisin käyttöön ja päästäisiin samalla vaikuttamaan itse asioihin lajin ympärillä. Siitä syntyi ajatus seuran perustamisesta sekä kilpailujoukkueesta. Korona-aikana on ollut hyvä viedä tätä pitkään hautunutta ideaa rauhassa eteenpäin, Määttä summaa.

 

Historia-artikkeli on julkaistu 22.5.2020.

Toimintaa tukemassa